99% overleden American Football spelers had hersenziekte CTE

99% overleden American Football spelers had hersenziekte CTE - VOLNUTRITION

Stel je voor, je bent een fan van American Football, je juicht voor je favoriete team en bewondert de fysieke kracht en behendigheid van de spelers. Maar dan komt er een explosie van informatie naar voren die je wereld op zijn kop zet. Een alarmerende bevinding - 99% van de overleden American Football spelers had de hersenziekte CTE. Ja, je leest het goed, negenennegentig procent. Dit is geen klein percentage dat gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien. Het is een statistiek die de aandacht trekt en ons dwingt om vragen te stellen. Wat betekent dit? Hoe is dit mogelijk? En vooral, wat kan er gedaan worden om dit te voorkomen?

CTE, of chronische traumatische encefalopathie, is een degeneratieve hersenziekte die vaak wordt geassocieerd met herhaaldelijk hoofdletsel. Het is een ziekte die vooral bekend is bij boksers, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het ook een groot probleem is in de wereld van het American Football. Maar hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe heeft een sport die zo geliefd is bij velen, zo'n donkere schaduw over zich heen kunnen werpen? In dit artikel duiken we in deze vragen en proberen we wat licht te werpen op deze schokkende kwestie.

Wat is CTE?

CTE, of Chronische Traumatische Encefalopathie, is een degeneratieve hersenziekte die vaak wordt aangetroffen bij sporters die herhaaldelijk hoofdletsel hebben opgelopen. Het is een progressieve en fatale aandoening die gepaard gaat met een scala aan symptomen, waaronder geheugenverlies, depressie, en zelfs agressie en zelfmoordneigingen. Het is een ziekte die langzaam en onopgemerkt kan ontwikkelen, vaak jaren of zelfs decennia na de eerste verwondingen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat CTE niet alleen wordt aangetroffen bij professionele sporters. Het kan ook optreden bij mensen die herhaaldelijk hersenschuddingen hebben gehad, zoals militairen of slachtoffers van huiselijk geweld. Echter, de ziekte heeft de meeste aandacht gekregen in de wereld van het American Football, waar harde klappen en botsingen aan de orde van de dag zijn.

De diagnose van CTE kan alleen worden gesteld na de dood, door middel van een autopsie van de hersenen. Dit maakt het moeilijk om de ware omvang van de ziekte te bepalen, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het veel vaker voorkomt dan eerder werd gedacht. In feite, volgens een schokkende studie, had 99% van de onderzochte overleden American Football spelers CTE.

De link tussen American Football en CTE

We onderzoeken vervolgens de relatie tussen American Football, een sport die bekend staat om zijn harde contact, en CTE. American Football is een sport die bekend staat om zijn intensiteit en fysieke contact. Het is geen verrassing dat de spelers vaak te maken krijgen met hoofdletsel. Maar wat is de link tussen deze sport en CTE?

CTE, of chronische traumatische encefalopathie, is een degeneratieve hersenziekte die vaak wordt geassocieerd met herhaaldelijke hoofdletsels. Deze letsels kunnen leiden tot de opbouw van het abnormale eiwit tau in de hersenen, wat kan leiden tot symptomen zoals geheugenverlies, verwardheid, agressie en depressie. Deze symptomen kunnen jaren of zelfs decennia na de laatste hoofdletsel optreden.

Er is een groeiend aantal bewijzen die suggereren dat American Football spelers een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van CTE. Dit komt door de frequente en herhaalde hoofdletsels die zij tijdens hun carrière oplopen. In feite, een recente studie heeft aangetoond dat 99% van de onderzochte overleden American Football spelers CTE hadden.

Dit is een alarmerende bevinding en roept vragen op over de veiligheid van de sport. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle spelers die hoofdletsel oplopen, CTE zullen ontwikkelen. Echter, het is duidelijk dat er een sterke link is tussen de sport en de ziekte, en dit is iets dat serieus genomen moet worden door zowel de spelers als de organisaties die de sport reguleren.

Onderzoek naar CTE bij overleden spelers

De schokkende ontdekking dat 99% van de overleden American Football spelers CTE had is het resultaat van jarenlang uitgebreid onderzoek. Wetenschappers hebben hersenen van honderden overleden spelers onderzocht, en de resultaten waren ronduit verontrustend.

In een van de meest uitgebreide studies werden de hersenen van 111 overleden NFL-spelers onderzocht. De resultaten, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, toonden aan dat maar liefst 110 van deze spelers CTE hadden. Dat is een ongelooflijk hoog percentage van 99%.

Maar hoe hebben de onderzoekers deze bevindingen gedaan? Ze gebruikten een proces genaamd neuropathologisch onderzoek. Dit houdt in dat de hersenen na de dood worden onderzocht op tekenen van ziekte of letsel. In het geval van CTE, kijken de onderzoekers naar de opbouw van een abnormaal eiwit genaamd tau in de hersenen.

Deze resultaten hebben geleid tot een explosie van aandacht voor de gevaren van American Football en de noodzaak om spelers beter te beschermen. Het is duidelijk dat er meer moet worden gedaan om deze verwoestende ziekte te voorkomen en te behandelen.

Preventie en behandeling van CTE

Wanneer we kijken naar de huidige strategieën voor het voorkomen en behandelen van CTE bij American Football spelers, is het duidelijk dat er een groeiend besef is van de noodzaak om dit ernstige probleem aan te pakken. De preventie van CTE begint met het veranderen van de manier waarop het spel wordt gespeeld. Dit omvat het verminderen van het aantal contacttrainingen, het implementeren van strengere regels voor hits op het hoofd en het gebruik van verbeterde helmtechnologieën.

Wat betreft de behandeling van CTE, er zijn momenteel geen geneesmiddelen of procedures die de ziekte kunnen omkeren of stoppen. De focus ligt op het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor degenen die met de ziekte leven. Dit kan onder meer bestaan uit medicatie om depressie, angst en andere gedragsproblemen te behandelen, evenals fysiotherapie en bezigheidstherapie om te helpen bij motorische problemen.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel deze strategieën nuttig zijn, ze niet garanderen dat een speler geen CTE zal ontwikkelen. Daarom is het cruciaal dat spelers, coaches en ouders zich bewust zijn van de risico's en de tekenen en symptomen van CTE, zodat ze vroegtijdig kunnen ingrijpen.

De toekomst van American Football

Tot slot, laten we eens kijken naar wat deze schokkende bevindingen betekenen voor de toekomst van American Football. De onthulling dat 99% van de overleden spelers CTE had, heeft ongetwijfeld een explosie van discussie en debat veroorzaakt in de sportwereld. Het is een ongemakkelijke waarheid die niet genegeerd kan worden. Maar wat betekent dit voor de toekomst van de sport?

Er zijn verschillende mogelijke scenario's. Ten eerste kunnen strengere veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd om het risico op hersenletsel tijdens het spel te verminderen. Dit kan variëren van verbeterde helmtechnologieën tot strengere straffen voor gevaarlijk spelgedrag. Ten tweede kan er meer nadruk worden gelegd op vroege detectie en behandeling van CTE, wat mogelijk kan helpen om de progressie van de ziekte te vertragen of te stoppen. Ten derde, en misschien wel het meest radicaal, kan er een verschuiving plaatsvinden in de manier waarop het spel wordt gespeeld, met minder nadruk op fysiek contact en meer op vaardigheid en strategie.

Wat er ook gebeurt, één ding is zeker: de toekomst van American Football zal ongetwijfeld veranderen als gevolg van deze bevindingen. Het zal een uitdaging zijn, maar ook een kans voor de sport om zich aan te passen en te evolueren in het licht van deze nieuwe kennis. Want uiteindelijk is het belangrijkste doel niet alleen om het spel te winnen, maar ook om de gezondheid en het welzijn van de spelers te waarborgen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Lees Meer

Meer herhalingen tijdens het cutten? - VOLNUTRITION

Meer herhalingen tijdens het cutten?

Als je je ooit hebt afgevraagd of je meer herhalingen zou moeten doen tijdens het cutten, dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel gaan we de...

Meer herhalingen tijdens het cutten?

Als je je ooit hebt afgevraagd of je meer herhalingen zou moeten doen tijdens het cutten, dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel gaan we de...

Onderarmen trainen - VOLNUTRITION

Onderarmen trainen

U vraagt zich misschien af, waarom zou ik mijn onderarmen willen trainen? Welnu, een sterke onderarm is essentieel voor bijna elke vorm van fysieke activiteit. Of je nu een sporter...

Onderarmen trainen

U vraagt zich misschien af, waarom zou ik mijn onderarmen willen trainen? Welnu, een sterke onderarm is essentieel voor bijna elke vorm van fysieke activiteit. Of je nu een sporter...

Kwik in vis verhoogt mogelijk kans op ALS - VOLNUTRITION

Kwik in vis verhoogt mogelijk kans op ALS

In dit artikel duiken we in de intrigerende, maar enigszins alarmerende mogelijkheid dat het consumeren van vis die hoge niveaus van kwik bevat, het risico op Amyotrofe laterale sclerose (ALS)...

Kwik in vis verhoogt mogelijk kans op ALS

In dit artikel duiken we in de intrigerende, maar enigszins alarmerende mogelijkheid dat het consumeren van vis die hoge niveaus van kwik bevat, het risico op Amyotrofe laterale sclerose (ALS)...

Vroege introductie van pinda’s verlaagt pinda allergie - VOLNUTRITION

Vroege introductie van pinda’s verlaagt pinda allergie

Als we het hebben over de gezondheid van kinderen, is een van de meest voorkomende zorgen die ouders hebben de mogelijkheid van allergieën, met name pinda allergie. Het is een...

Vroege introductie van pinda’s verlaagt pinda allergie

Als we het hebben over de gezondheid van kinderen, is een van de meest voorkomende zorgen die ouders hebben de mogelijkheid van allergieën, met name pinda allergie. Het is een...

Het Paleo Dieet - VOLNUTRITION

Het Paleo Dieet

Stel je een explosie van smaken voor, een dieet dat zo oud is als onze voorouders en toch zo relevant in de huidige tijd. Dat is het Paleo Dieet. In...

Het Paleo Dieet

Stel je een explosie van smaken voor, een dieet dat zo oud is als onze voorouders en toch zo relevant in de huidige tijd. Dat is het Paleo Dieet. In...

Full body vs. splittraining: wat werkt beter? - VOLNUTRITION

Full body vs. splittraining: wat werkt beter?

In dit artikel zullen we de verschillen en voordelen van full body en splittraining onderzoeken om te bepalen welke het meest effectief is. De eeuwige discussie in de fitnesswereld: full...

Full body vs. splittraining: wat werkt beter?

In dit artikel zullen we de verschillen en voordelen van full body en splittraining onderzoeken om te bepalen welke het meest effectief is. De eeuwige discussie in de fitnesswereld: full...